In ultimii ani au aparut si la noi in tara, adevarat ca inca intr-un stadiu incipient de dezvoltare, mici centre in care vizitatorii pot beneficia de un extraordinar remediu apiterapeutic, numit de regula “Aerul de stup” – ApiAir
Pentru ca ieri am pus 2 postari pe facebook fata de care am observat un interes deosebit de ridicat, vin si va povestesc si aici cateva lucruri, dintre cele stiute de mine si pe care va invit totodata sa le completati, in cazul in care subiectul va pasioneaza si cunoasteti si alte detalii.
Exista o legenda conform careia efectele benefice ale aerului de stup au fost observate, pentru prima data, inca din anii ’20 ai secolului trecut, de catre un apicultor rus care dormind in pavilionul sau in timpul pastoralului, a constatat disparitia unor afectiuni si imbunatatirea semnificative a starii generale de sanatate.
Apoi, in anul 1969 Hans Musch, un apicultor din Germania a facut la randul sau aceeasi observatie, insa a mai facut un lucru extrem de important. Hans Musch a realizat un dispozitiv cu ajutorul caruia a reusit sa ofere si altor persoane accesul la aerul din stup.
Dispozitivul consta intr-un capac pozitionat peste stup, prevazut cu un ventilator a carui putere este reglabila, care preia aerul din stup si il transmite catre pacient cu ajutorul unei masti faciale, din cele folosite la aparatele de aerosoli. Dispozitivul este de fapt un “aparat de aerosoli” preluati din stupul de albine. Astfel, prin intermediul dispozitivului ApiAir, Hans Musch lanseaza practic pentru prima data „terapia cu aer de stup”.
Incepand cu anul 1986 austriacul Heinrich Hüttner isi aduce si el o contributie majora la dezvoltarea acestei terapii mergand pana la infiintarea unui prim centru de inhalare a aerosolilor din stup, in anul 1989.
Farmacia stupului, toate beneficiile plantelor melifero-medicinale care sunt vizitate de zecile de mii de albine ale unui stup, in activitatea lor de strangere a nectarului, polenului si propolisului sunt oferite organismului uman prin intermediul acestor dispozitive.
Datorita compatibilitatii ridicate, aerul de stup este recomandat tuturor categoriilor de varsta, exceptand copiii de pana la trei ani. Dintre multitudinea de afectiuni in cazul carora a fost mentionata eficacitatea acestei terapii se poate mentiona:
– Afectiuni acute şi cronice ale sistemului respirator – bronsita, astm, tuse de fumator, emfizem;
– Afectiuni cardiovasculare – hipertensiune pulmonara;
– Intolerante, alergii, afectiuni ale sistemului imunitar;
– Boli pulmonare cronice;
– Dureri de cap cronice, migrene, sinuzita;
– Susceptibilitatea la infectii;
– Iritatii, mancarime;
– Stres, Stari depresive.
Deasemenea, cura cu aer de stup este recomandata si preventiv, pentru mentinerea unei bune stari de sanatate, mai ales in cazul persoanelor care traiesc intr-un mediu poluat.
Asa cum spuneam la inceput, si in tara noastra s-au facut pasi importanti in dezvoltarea acestei terapii. Au aparut in ultimii ani mai multe locuri in care doritorii pot beneficia de aceasta terapie:
Gorj – Targu Jiu
Cluj – Capusu Mare
Olt – Caracal Dr. Doina Cojocaru
Salaj – Rus
Mentionez doi oameni, colegi apicultori si deasemenea membri ai Societatii Romane de Apiterapie, care si-au adus o contributie semnificativa in dezvoltarea infrastructurii necesare acestei terapii – Ionel Togan din Constanta, si Adrian Martinescu din Bucuresti
Inovatia principala consta in aplicarea la exterior a ventilatorului astfel incat familia de albine sa fie ferita de vibratiile daunatoare si in forma piramidala a capacului de preluare.
Pe partea de cercetare Societatea Romana de Apiterapie, prin membrii sai, face eforturi considerabile pentru promovarea acestor practici si pentru fundamentarea lor stiintifica, in cadrul congreselor anuale fiind nelipsite lucrarile stiintifice de calitate ridicata.
Pentru cunoasterea mai in profunzime a aceastei terapii, si a altor metode de utilizare practica a produselor stupului va invit sa participati la un atelier practic de doua zile, sustinut de Dr. Stefan Stangaciu, Dr. Cojocaru Doina si Ing. Togan Ionel, care va trata in mod detaliat acest subiect amplu.
Atelierul are loc in zilele de sambata 11 februarie si duminica 12 februarie la Mereni-Contesti, jud Dambovita, la 50 de km. De Bucuresti
Te poti inscrie folosind acest formular de inscriere
Poti gasi mai multe detalii si pe pagina web a Societatii Romane de apiterapie
Pingback: Cursuri Apicultura si apiterapie | Mybees.ro | Blog Apicol
Bună ziua, vreau să știu numele companiilor care vând aceste dispozitive și locațiile lor, vă rog