Update 12 martie 2017: Am trimis rezultatele sondajului catre persoanele care au raspuns. Am identificat cateva adrese de e-mail incorecte, ca atare cine nu l-a primit(verificati mai intai si folderele de SPAM) rog sa ma contacteze.
Dupa ce cititi cele de mai jos va rog sa contribuiti completand acest formular(click pe linkul urmator): https://goo.gl/forms/JUPN1d4ofkihkdEz1
(imaginea de mai sus este cu titlu de exemplu)
Pentru ca sunt semnalate pierderi foarte mari de familii de albine, de peste tot din tara, m-am gandit la o solutie de evaluare a acestei situatii. Daca sunteti de acord sa participati la acest sondaj va rog sa oferiti date reale din stupina voastra. Daca puteti convinge si alti prieteni apicultori sa participe la aceasta evaluare este si mai bine, insa sa o faca cu toata deschiderea si sinceritate, altfel ne mintim singuri.
Practic, avem la dispozitie un formular in care completam datele care apoi vor putea fi analizate si plasate pe o harta teritoriala.
Teoretic ar trebui sa ne putem da seama din aceste date, in cazul in care se vor strange suficiente pentru a putea fi analizate sub forma unei statistici, si sa putem raspunde catorva intrebari:
– sunt anumite zone geografice mai expuse?
– rasa de albine poate avea vreo legatura?
– cum influenteaza tratamentele(tipuri de substante si tehnici folosite)?
– pierderile sunt specifice unui tip de stuparit, pastoral sau stationar?
– etc
Prin datele solicitate am incercat sa nu fiu prea “invaziv”, nu toate datele solicitate sunt obligatorii(veti observa in formular) insa pentru a fi cat mai aproape de realitate este recomandat sa oferiti date cat mai detaliate.
De exemplu, pentru ca e posibil sa nu doriti sa dati exact localitatea in care aveti stupina, am lasat posibilitatea sa oferiti numele unei localitati aflate la max. 20 de km, pentru a fi cat mai aproape de realitate. Insa, cel mai bine ar fi sa oferiti exact localitatea. La fel in cazul numarului de fammilii pe care le ingrijiti…
Aceste date vor fi folosite doar pentru “statistica” si nu vor fi folosite in alte scopuri. Eu sunt singura persoana catre care ajung datele si va promit ca va ramane asa.
Cand se vor strange suficiente date pentru analiza va voi tine la curent cu informatiile respective, cei care participa la sondaj vor avea acces la toate datele.
Daca aveti si alte sugestii va rog sa nu va sfiiti sa contribuiti la imbunatatirea formularului.
Va multumesc anticipat si astept feedbackul vostru!
este un studiu interesant la care ar trebui sa participe cat mai multi apicultori
Aveti dreptate, cu cat numarul de respondenti va fi mai mare, cu atat rezutatele analizei pot fi mai aproape de realitate.
Ar putea fii interesant, cu condiția sa se introducă date reale!!! Am o mare reținere că o vor face mai ales deținătorii de BK
Din pacate acest lucru nu poate fi controlat. Speram sa fie cat mai multe raspunsuri corecte, neexistand un motiv pentru care cineva sa dea un raspuns neadevarat. Si pana la urma trebuie sa avem incredere in oameni.
E FOARTE BUN ACEST TEST
Multumesc!
Avem cateva zeci de raspunsuri, in curand vor fi disponibile si rezultatele.
Un studiu bun si necesar
Multumesc! Nu stiu cate este de bun, dar necesar este.
Este un recensamant , conteaza mult sa spunem adevarul !!!!
Speram ca asa se va intampla.
Esti pe langa subiect , problemele au fost cauzate de nosema asociata cu infectii virotice si bacteriene.
Paduchele este tapaul ispasitor.
Nu stiu cum de ai ghicit cat de “pe langa subiect” sunt, ca eu nici nu am apucat inca sa trag o concluzie finala. Nu ca as nega ceva, dar cum ai ajuns la concluziile de mai sus, impartasesti si cu noi? Ai niste studii, niste trimiteri la surse credibile? Intreb pentru ca sunt foarte multi cei care nu stim exact cauza si mi se pare improbabil ca singurul “care stie” sa poposeasca tocmai aici, pe pagina mea 🙂
orice informare este de bun augur…dc toții ați disciplinați precum un stup de albine….alta ar fi situatia acum la mortalitate….
Multumesc pentru efortul depus, Marian!!! Avand in vedere ceea ce s-a intamplat in iarna aceasta, sunt destul de multi care au avut sansa sa scape cu efectivele intregi sau foarte putine pierderi. Din pacate, asa cum am observat si pe forumuri, se lanseaza tot felul de afirmatii neverificate la modul clar si concret, altii se cred inventatorii becului etc.
Este clar ca datele primare difera de la o zona la alta si cate si mai cate elemente care pot influenta negativ……..dar na, avem numai somitati care nu admit ca cineva ar putea sa fie in dezacord cu ei!!!
Pingback: Update sondaj 2017 | Mybees.ro | Blog Apicol
Pingback: Chestionar online - Statistica pierderilor de colonii de albine iarna 2017-2018 - Mybees.ro | Blog ApicolMybees.ro | Blog Apicol