Mierea in bucate | Catina cu miere.

M-am gandit sa impartasesc si cu vizitatorii acestor pagini, cate ceva din bunatatile de prin casa, la care mierea e de mare folosinta. Am pozele pregatite de mai mult timp insa tot aman sa pun retetele.

Incep cu catina.

miere cu catina boabe

Ai nevoie de:

– Catina Boabe
– Miere de salcam(poti folosi si alta miere, dar cea de salcam cristalizeaza mai greu)

Catina cu miere se prepara dupa o reteta foarte simpla. Cureti de codite si speli foarte bine catina in jet de apa rece si alegi doar boabele sanatoase. O pui apoi la zvantat, pe cateva prosoape de hartie de exemplu, pana se scurge apa bine. Iti reamintesc, apa nu are ce cauta in miere.
Pui apoi intr-un borcan de sticla o treime boabe de catina si apoi completezi pana la umplere cu miere. Poti folosi si alta proportie, in functie de gust. Catina, precum stii este foarte bogata in vitamina C si are un gust destul de aspru. Asa ca poti sa pui mai putina si mai multa miere. Ideea este sa nu pui prea multa catina, pentru a asigura conservarea. Daca nu este miere suficienta poate fermenta.

Eu tin borcanele la rece, insa nu ai probleme cu pastrarea lor cateva luni bune. 1-2 saptamanni, la cateva zile intorci borcanele cu capacul in jos si invers.

Pentru copil, catina astfel conservata este un energizant excelent. Nu trebuie sa faci abuz. O lingurita dimineata, nu mai tarziu pentru ca este mai ceva decat cofeina…

Daca ti place, data viitoare iti vorbesc si despre siropul de catina cu miere.

Pofta mare!

Atentie: Mare grija de unde cumperi mierea. Mierea din supermarket e “otrava curata” nu are ce cauta pe masa copilului tau. Cauta-ti un apicultor in care sa ai incredere si cumpara direct din stupina.

Pastrarea fagurilor peste iarna

Azi am lucrat din nou in stupina. Am dat o fuga dupa amiaza pentru cateva ore si am reusit doar sa depozitez fagurii si ramele cu rezerve. Ce zboara timpul, mai ales cand ziua e atat de mica…

Ramele cu rezerve le-am depozitat in interior, iti vorbesc mai tarziu despre asta.

Fagurii goi i-am depozitat la exterior, si ca sa ma asigura ca nu vor fi atacati de molia cerii(gaselnita) am ars cate un fitil de sulf.

Fagurii sunt depozitati afara, in aer liber, in caturi suprapuse. Foarte bine inchise pentru a face o fumigatie eficienta. In partea de sus, un cat ramane gol pentru ca aici va arde fitilul de sulf. Deasupra acestuia, podisorul sita si folie pentru o izolatie perfecta si apoi capacul. Este important sa retii ca fitilul se aprinde in partea de sus pentru ca fumul este “mai greu” si “cade” peste rame, de sus in jos. Arde la o temperatura ridicata de aceea trebuie sa ai grija sa aprinzi fitilul pe o bucata de metal, ceramica, etc. Ca sa intelegi mai bine, iti pun mai jos o poza.

Aici, in aceste caturi sunt depozitate ramele cu faguri crescuti.

depozitare rame

Asa arata fitilul arzand. “Suportul” este o bucata de tigla din lut ars si o plasa de sarma pentru a favoriza arderea in siguranta.

arderea fitilului de sulf