Apocephalus borealis

Apocephalus borealis

In ultimele zile din toate partile primesc “stirea” despre “Apocephalus borealis” un parazit care se pare ca s-ar face vinovat(printre altele) de temutul fenomen descoperit in 2006 – CCD(Colony Collapse Disorder) cu care se confrunta apicultorii americani si de care in ultimul timp am auzit pomenindu-se si pe la noi(mai mult ca o scuza care mascheaza alte cauze, este convingerea mea)
Pe scurt, parazitul depune ouale in abdomenul albinei care ulterior se comporta asemenea unui zombie(este descrierea cel mai des intalnita) si moare in cca. 7 zile.
Apocephalus borealis care de obicei parazita bondarii a fost observat, dintr-o intamplare, parazitand albinele melifere in campusul San Francisco State University, de echipa profesorului John Hafernik(presedinte al Academiei de Stiinte din California), care scie despre asta in 3 ianuarie 2012 in plosone.org
Dupa asta, toata lumea imbratiseaza ideea si stirea se plimba dintr-o parte in alta.

Citind, asa cum spuneam in aceste zile, despre noul posibil factor care poate duce la CCD, am gasit la un moment dat un comentariu care m-a pus pe ganduri: “Cand habar nu ai despre ce este vorba, dai vina pe Zombie” Mi-a placut tare comentariul(chiar daca nu as vrea sa fie asa) si din cauza asta am zis sa ti-l impartasesc, draga cititorule.

Pana una alta, nu ne ramane de facut decat sa asteptam ca cercetatorii sa continue cu munca lor, sperand ca intr-un final sa reuseasca identificarea unor metode de aparare pentru protectia albinei, cea care face dealtfel si subiectul preocuparilor mele de aici. Sper sa se intample asta pentru ca, pana la urma, parafrazand “daca albina nu e, nimic nu e”.

Vizita in stupina. Prima din 2012.

Ieri am facut prima vizita in stupina, din acest an. 12 grade la umbra, albinele dintr-o parte din stupi aveau zbor.
Aveam 2 familii mutate pe care le tineam inchise de cateva saptamani. Le-am deschis si pe acestea si am ridicat capacul fortand un zbor. Asta pentru ca nu eram sigur ca vor mai fi zile calde.
Am deschis cativa stupi, pentru verificare si am constatat ca ierneaza bine. M-a bucurat sa constat lipsa condensului de care ma temeam.
Doar la 3 stupi pe care i-am lasat, pentru comparatie, fara izolatia dintre folie si placa de polistiren extrudat am gasit condens. Am tras concluzia ca sistemul oe care l-am fixat este bun si am remediat si la acesti stupi situatia.
In plus, la ultima vizita aveam un stup in care intrase apa prin imbinarea dintre capac si corp, izolatia fiind imbibata cu apa. Acum, la verificare am constatat ca e in ordine.

Mai jos, o imagine care arata cum se prezinta un cuib de iernare, pe 8 rame, la 12 grade la soare. Deci putin rasfirat.

cuib de iernare la 12 grade c(la umbra)