Albina cap de pod

Zilele astea, intr-o plimbare prin zona din jur pentru o recunoastere a bazei melifere, am avut surpriza placuta sa gasesc o colonie de albine stabilita in pilonul din teava de otel al podului de peste raul Arges.
Colonia s-a stabilit intr-un loc inaccesibil, de unde nu poate fi recuperata. Partea proasta este ca podul este unul “suspendat” care trepideaza din toate incheieturile la trecerea fiecarui vehicul. Lucrul asta nu face deloc bine albinelor.
Parte buna insa este ca respectiva colonie a trecut cu bine de iarna, deloc usoara la sub minus 20 grade o perioada destul de lunga.

Deci, iernarea in stup de metal, fara impachetare nu este deloc una rea.

Privind activitatea de la urdinis, as zice ca albinele o duc fain acolo unde sunt. Voi urmari evolutia lor, curios fiind cat vor rezista in salbaticie, in aceasta situatie.

Roi pod

Plante melifere | Arin

Arin

Mergand in stupina am observat culesul de polen abundent. Stiind ca alunul, copacul de care credeam eu ca ar inflori primul, nu este prea mult in zona si nici nu a inflorit, am purces la drumetie prin padure, in cautarea sursei de cules.
Am fost surprins placut sa gasesc foarte mult arin negru(Alnus glutinosa) care ofera primavara devreme o buna sursa de polen.
Asa ca m-am linistit. Acum urmeaza inflorirea alunului(se gaseste cate ceva prin padure), a cornului(foarte putin) a salcioarei(foarte multa), etc…

Control de primavara

Azi, 19 martie 2012, am avut parte de o vreme foarte frumoasa, cu 21 de grade celsius la umbra.

temperatura umbra, Salcie, 19 martie 2012

Am profitat de asta si am facut controlul de primavara la o parte din stupi. La o parte, pentru ca doar atat am reusit, chiar daca speram sa termin cu toti. Nu-i nimic, mai este si maine o zi.

Sunt foarte bucuros pentru ca dupa o iarna grea cum a fost aceasta nu am pierdut nicio familie de albine. Cam aveam inima stransa in aceasta privinta dupa ce foarte multi apicultori, din diverse colturi ale tarii si cu multa experienta, anuntau pierderi serioase in randul coloniilor.
La fiecare vizita vazand starea buna a familiilor imi inhibam bucuria cu gandul ca iarna inca nu a trecut. Ei bine… de data asta pot rasufla usurat si imi pot manifesta bucuria ca am trecut peste aceasta iarna cu pierderi 0. Spun pierderi zero, gandindu-ma la mortalitate.
Voi proceda insa la cateva unificari din diverse motive, pe care vi le voi impartasi pe parcurs.

Asa… ce am constatat azi… In primul rand, la vederea albinelor am simtit ce spuneam mai sus. Ca iarna s-a dus. Si am rasuflat usurat. Albinele au avut azi un zbor intens si un cules puternic de polen.

Polen, 19 martie 2012

Sper ca vremea frumoasa sa continuie si zilele urmatoare pentru a oferi albinelor polenul necesar cresterii puietului.

Deocamdata atat. Daca sunteti cuminti va mai povestesc ce am mai facut azi prin stupina.

Vizita in stupina! 16 Feb 2012. Update.

Scurt. Ca nu e timp.

Am fost si mi-a placut ce am gasit. Mai putin trei familii pe care cel mai probabil va trebui sa le unific. Toate(probabil) fara regine. Spun “probabil” pentru ca din lipsa de timp nu am facut verificarea foarte atent. Am mers cu gandul de a da turtele pentru stimulare si am vrut sa termin neaparat pana seara.
Luni mi-am programat ziua pentru control asa ca voi sti sigur ce este cu cele 3 familii care nu aveau puiet. De fapt doar doua dintre ele, pentru ca una avea. Berechet. Doar ca de trantore…

Deci luni avem treaba!

Vizita in stupina! 16 Feb 2012

Urme de pitigoi

Maine 16 februarie 2012 – maxim 10 grade|minim 1 grad, spune sigur pe sine meteorologul meu personal.

Pauza!

Inainte sa intrebi tu, iti spun eu care e treaba cu meteorologul personal: Dupa cum stii, apicultura nu aduce venituri consistente, suficiente pentru “medic personal”, “avocat personal”, “bancher personal”, “secretara personala”, sau alte cele. Asa ca, pentru a fi in trend, mi-am tras si eu un “personal”. Adica un meteorolog personal(fa un click sa-l cunosti personal, daca inca nu-l stii 🙂 )

Play!

Cum spuneam, Frogy-meteorologul meu personal, zice ca maine va fi cald. Numai bine de bagat mana printre rame. Asa ca dis de dimineata, pe la pranz, asa cum sta bine apicultorului harnic purced spre stupina sa ma rasfat putin. Nu iti ascund ca sunt tare nerabdator. Iarna asta reprezinta pentru mine un mare hop pe care sper sa il trec cu brio. La ultima vizita albinele mele o duceau excelent. Nu am avut nicio pierdere de colonii in aceasta iarna si ma rog ca maine sa constat ca lucrurile stau inca la fel.

Inainte sa intrebi ce fac totusi la ele, iti spun tot eu. Merg sa le dau niste turte de miere cu protofil, pentru ca pana acum nu le-am pus protofil. Maine va trebui sa decid si daca mai este cazul sa le dau ceva supliment pentru polen. Sper sa nu fie cazul si sa le vad cu piciorusele incarcate cu polen natur, made by baza melifera a stupinei lui MyBees. As fi tare fericit sa constat ca va trebui sa incep stimularea de primavara..

Hai ca te las. Te tin la curent dupa ce ma intorc, imediat ce imi va veni cheful de scris.

Mierea lupta cu inflatia!

Mierea, ne spune Institutul National de Statistica printr-un comunicat de presa, a fost singurul produs alimentar care in luna februarie 2012 a inregistrat scaderi de preturi fata de luna precedenta, ianuarie 2012.

recolta salcam

Multi dintre prietenii si colegii mei apicultori se plang de faptul ca mierea inregistreaza preturi mici, care nu justifica sub nicio forma munca si daruirea depuse pentru producerea minunatei licori. Se pare insa ca nu este chiar asa din moment ce produsul este singurul care inregistreaza scadere, prin comparatie cu celelalte produse alimentare care prezinta crestere de pret. Cu alte cuvinte, este loc de scadere?

Ma rog… Institutul National de Statistica face referire la produsul alimentar “miere”, dar tinand cont ca statisticile se bazeaza pe monitorizarea preturilor din magazine, nu prea inteleg ce treaba are cu mierea… Corect ar fi sa discutam de “produse care contin, mai mult sau mai putin miere”. Sau “produse care contin, pe langa altele, si miere”.

Pana la urma, intrebarea ramane. Oare cu pretul mierii ce se intampla de fapt?