Ulterior colectarii, polenul necesita o pregatire minima in vederea comercializarii sau a consumului. Aceasta deoarece, in timpul colectarii, sertarul cu polen contine si albine moarte, resturi de de albine(aripi, picioruse), insecte sau alte impuritati.
Curatirea polenului de aceste resturi se face prin cernere. Practic, polenul se trece prin doua site din otel inoxidabil cu ochiurile de dimensiuni diferite. Prima data il trecem printr-o sita cu ochiuri mai mari, care sa permita trecerea granulelor de polen dar care sa opreasca resturile de dimensiuni mai mari(albine, resturi de albine, alte corpuri straine)
Apoi, tot ce a trecut de aceasta sita se trece prin cea de a doua sita, care are ochiurile mai mici decat granulatia polenului.
Ceea ce ramane pe sita este polenul bun, care merge catre consum sau comercializare in vederea consumului, ceea ce trece prin sita sunt resturi care, eventual pot fi folosite in alimentatia albinelor, introdus in turtele cu miere folosite la stimulare.
In cazul uscarii polenului, curatirea se poate face si prin ventilare.
Personal, pentru pastrarea polenului folosesc congelarea, acesta fiind cel mai potrivit procedeu care pastreaza polenului cat mai multe din caracteristicile naturale.
Patrarea in lada se face prin vidare in pungi alimentare, pentru cantitatile mai mari, sau in borcane de sticla.
Va rog sa-mi spuneti: polenul care a facut viermisori ,mai poate fi folosit in hrana albinelor ?.
Daca polenul a fost depreciat nu mai este bun pentru albine.
Nu imi dau seama insa la ce viemisori va referiti. Verificati sa nu fie cumva larve de molia cerii, ajunse in polen in procesul de colectare, caz in care polenul nu are nimic.
Daca insa polenul este alterat, miroase urat, etc, nu mai este bun, in niciun caz nu il puteti folosi la hranirea albinelor.