Lucru in stupina.

Am profitat de ziua asta cat de cat calduroasa si mi-am deplasat picioarele catre stupina. Va rog sa nu va lasati amagiti de poza de mai jos. Este din vara trecuta, bineinteles ca si pe la mine inca mai sunt resturi de zapada. Pun poza doar sa va dau sperante 🙂

Afumator
(Foto: arhiva personala | O zi de lucru in stupina)

In drum spre albine, am facut un mic popas sa iau cateva salcii pe care sa le trimit unui amic apicultor. Cu un an inaite, pe drumul spre stupina am dat de o salcie care infloreste foarte devreme.

Salcie
(Foto: arhiva personala | Zalog)

Am luat si eu cativa puieti, m-am laudat cu ei si apoi a urmat pedeapsa. O pedeapsa placuta insa pentru ca atat e de fain cand o vezi inflorind asa devreme incat o vreau imprastiata peste tot. Nu va ganditi ca e cine stie ce minune de pom, e doar o specie de salcie, numita zalog(credeam initial ca e salcie capreasca), care prin unele parti probabil abunda. In zona noastra insa este singura pe care am vazut-o. Am promis ca trimit cativa puieti insa cu vremea asta de rahat nu am reusit. Pana azi, cand m-am oprit si am luat ultimii puieti ce puteau fi luati fara a afecta restul. Crestem potentialul melifer al olteniei care va sa zica… 🙂

Asa… Apoi, ajuns la stupina am inceput prin a ma ruga pentru un pic de soare. Desi prognoza promitea vreme de scurmat in stup, ajuns acolo am fost primit de un cer posomorat si nici macar o albina nu se zarea printre stupi. Am rezistat insa si ceva mai tarziu au venit si cateva ore de vreme buna, in care albinele au zburat sanatos, ba chiar aduceau si ceva polen. Putin insa, trecut fiind deja de ora 14:00 cand a inceput sa se lumineze cerul.

Trantori
(Foto: arhiva personala | Trantori)

Am reusit insa sa desfiintez o familie trantorita pe care nu am apucat sa o rezolv pana acum, din cauza vremii nefavorabile. Desi nu sunt sigur ca era vorba de o regina trantorita sau se besmeticisera, am preferat sa nu risc(negasind regina) si am scuturat familia in afara stupinei. Teoria insa nu s-a potrivit cu practica si majoritatea albinelor si trantorilor au ramas ciorchine in locul in care le-am scuturat fara a se intoarce la cei doi stupi vecini, cum speram. Spre seara, le-am bagat in stup cu o rama hranitor si le-am strans cu o diafragma. Pana maine vor face foamea si apoi, daca tot nu se dau duse, poate primesc ceva sirop. Intre timp ma mai documentez sa vad ce alta solutie as putea gasi, alta decat a le lasa sa moara in zadar. Sunt totusi vreo 4 rame de albine…

Am mai facut ceva curatenie de primavara, greblat iarba, taiat pomisorii din stupina, pierdut vremea dupa dupa un nene pe care l-am rugat sa taie niste pruni din cealalta gradina(asa-i, anul asta bem tuica 🙂 ) Ba nu avea scara, ba nu avea una, ba nu avea alta… am stat ceva timp dupa el, pana l-am lasat sa se descurce cum o sti…

Maine, desi duminica, merg din nou pentru ca profitand de fereastra de vreme buna sa le pun din nou cate o punga cu miere. Tocmai ce trebuie sa ma apuc sa o pun in pungi, asa ca va pup.

Sa fiti iubiti!

Ce vrei, ceva frumos sau ceva gratis? Sau poate pe-amandoua?

Zilele astea am descoperit ca si pe plaiurile noastre, se mai pot intampla lucruri frumoase. Ca sa te dumiresti despre ce vorbesc urmareste filmul de mai jos si, dupa ce faci abstractie de domnul de la (probabil)paza aeroportului, care intre minutele 0:30 – 0:37 se straduieste sa stopeze jongleriile unui calator, vei ramane(din nou, probabil) la fel de placut surprins ca si mine.

Apoi, azi am mai dat via Cabral, care mi-a facut onoarea sa fie printre primii comentatori ai acestui blog, de inca un semn ca parca nu suntem totusi definitiv pierduti. Ca sa nu pornesc si sa ma pierd intr-o nesfarsita postare, va pun doar un link catre o initiativa care ma surprinde. Mai precis, initiativa unor baieti(poate si fete, habar nu am) care prin taxigratis.ro vor sa ofere, deocamdata doar in sectoarele 2 si 3 ale capitalei, un serviciu de taximetrie gratuita.

Nu stiu ce succes vor avea, in tara in care urcat intr-un taxi nu te sfatuiesc sa pierzi din ochi aparatul de taxare, insa eu li-l doresc din plin.
In afara de asta vi-i si recomand cu caldura, insa, sa ne intelegem… nu cred ca sunt dispusi sa va aduca acasa, dimineata de prin cluburi 🙂

Furtul de stupi

Atentie, se fura stupi! Un mesaj cu care ma intalnesc din ce in ce mai mult, pe unde mai umblu pe net sau cand mai am vreo discutie, telefonica sau face to face.

furt stupi

Observand ca evenimentele de genul asta se inmultesc, am puricat un forum(forum.stuparitul.com) m-am jucat pe o harta cu rezultatele si iata ce mi-a iesit.

In 2011 2 furturi a 8 stupi
In 2012 5 furturi a 64 de stupi
In 2013(luna 3) 3 furturi a 88 stupi
*Am selectat doar anunturile de furt care au specificat locul, data si numarul de stupi furati.

Nu am timp de un grafic, dar poate revin. Oricum concluzia este clara. Paziti-va stupii, oameni buni. Si ajutati-i pe cei pagubiti, anuntand pe unde puteti aceste furturi.

Harta cuprinde locatia de unde au fost furati stupii, data, persoana pagubita si modalitati de contact. Deocamdata nu este publica, nu sunt sigur ca e ok sa o listez insa cine doreste poate primi acces in mod individual, cu cateva conditii: sa ne cunoastem, sa fie inregistrat pe unul din forumurile apicole cu o oarecare vechime, sau sa aibe o “identitate online” de apicultor pe social media.

Deasemenea, apreciez orice contributie prin anuntarea furturilor(printr-un comentariu aici)daca considerati ca plasarea acestor evenimente nedorite pe harta si diseminarea acesteia poate ajuta.

Mierea in punga

corn?
(Foto: arhiva personala | Flori de corn)

Putin mai devreme m-am intors din stupina. Am apucat “la mustata” sa pun cate o punga cu miere cistalizata la albine. Imediat ce am terminat a inceput sa picure.

Am lucrat presat de timp, scos pungile de la turtele de miere cu polen puse data trecuta, consumate in proportie de 90%, pus pungile noi cu miere.

Vremea nu a permis sa umblu in stupi insa asa din ce se vede de deasupra albinele stau foarte bine, in sensul ca ocupa bine ramele pe toate intervalele. Hrana au, au mai primit si azi cate o punga de miere, deci conditiile pentru cresterea puietului sunt bune.

Neputand sa lucrez mai mult la ele din cauza vremii mi-am mai facut de lucru cu una alta prin ograda, ocazie cu care am fost bine de tot “murat” de ploaie. Vreo 20 de minute de taclale cu Mishu, sosit intr-o scurta vizita si apoi drumul catre casa.

De-ar trece mai repede vremea asta urata sa vina din nou caldura… Pacat de atata polen ce ar putea fi cules.

Plante melifere | Evodia

Vineri, pe 15 martie am avut din nou parte de munca in stupina. De data asta mi-am bagat putin mainile prin pamant si am plantat cativa puieti de evodia.
Am avut sansa sa descopar in Bucuresti cativa puieti dezvoltati in mod natural din semintele unor arbori mari si foarte bine dezvoltati.
Asa ca am scos cativa asemenea puieti, de marimi diferite si i-am mutat pe terenul in care am stupina.

Puieti Evodia

Am plantat 4 bucati mai dezvoltate pe locul, cel mai probabil, definitiv de-a lungul gardului ce desparte gradina de proprietatea vecina, la distanta regulamentara de 2,5 metri.

la plantat evodia

Mai multi puieti i-am pus intr-un loc din care urmeaza sa ii transfer apoi cand voi decide unde le va fi locul. Probabil ca asta o voi face in toamna.
Pentru ca anul trecut am avut o problema grava cu buruienile care au invadat si distrus tot ce am plantat in primavara, anul acesta voi folosi folie de mulcire, care sper sa ma ajute in evitarea cu eforturi minime a buruienilor. Bineinteles, asta pentru ca nu iau sub nicio forma in calcul folosirea ierbicidelor. Se ocupa altii de otravirea naturii in acest fel, nu trebuie sa imi mai aduc si eu aportul.

Puieti Evodia

De primavara

Trebaluind prin gradina de la stupina, cu mainile si ochii la treaba dar cu urechile la zgomotele din jur, la un moment dat am fost izbit placut de cateva triluri ale unei pasari.

Ridicand ochii din pamant(nu de rusine, doar plantam cativa copacei 🙂 ) ma asteptam sa dau de o privighetoare insa mica pasare cred ca este altceva.

Mea culpa, nu excelez la cunoasterea pasarilor si inca nu am gasit o poza pe unde mai netuiesc… Nu stiu ce pasare era dar parea foarte curioasa si parca imi urmarea munca, sarind zglobie, de pe o crenguta pe alta dar fara a se departa prea tare.

Nu pare nici canepar, dar poate o recunoaste cineva ratacind pe aici…

Update 2020: E măcăleandru, mi-a zis mie Google for image!

pasare

TURTE DE MIERE CU POLEN | Runda a II a

Am avut noroc sau am fost inspirat. Indiferent care este cauza, cert este ca am apucat, inainte de inrautatirea vremii, sa mai bag albinelor o alta turta de miere cu polen si protofil. Cu foarte putine exceptii, ici colo cateva resturi, turtele introduse anterior fusesera consumate de albine.

Si de data asta turtele au fost pregatite dupa aceeasi reteta simpla, pun doar cateva poze doar in scop estetic, nu neaparat educativ, pentru ca nu educatia apicultorilor este scopul acestui jurnal.

Inainte de pregatiraea turtelor mierea trebuie incalzita, de preferat in bain-marie si obligatoriu pana la o temperatura de maxim 35-40 de grade celsius. Asta daca in turte vrem sa mai avem miere si nu doar un indulcitor.

miere incalzita

Protofilul l-am amestecat cu polenul combinat cu cateva zile inainte cu miere, pentru inmuiere si eliberarea in compozitie a cat mai multor componente ale acestuia.
protofil

Apoi, turtele intarite cu pudra de zahar, astfel pregatite asteapta sa fie livrate, introduse in fiecare familie de albine. Ceea ce s-a si intamplat, fiecare familie primind cel putin o turta, mai mult de jumatate din familii chiar si cate doua, daca tot mi-au prisosit.
turte

Sper astfel ca turtele acestea, sa constituie o rezerva binevenita avand in vedere ca de a doua zi vremea s-a inrautatit si albinele nu prea au mai iesit din stupi, cu atat mai putin sa mai si aduca polen din natura.