O lupta castigata in razboiul contra pesticidelor neonicotinoide

stropiri la rapita

Imi promisesem ca voi incerca sa postez mai des pe blog, dorindu-mi chiar performanta unei postari zilnice. Planurile mi-au fost insa naruite odata cu venirea primaverii. Sunt extrem de ocupat cu stupina, m-am avantat cu pieptul inainte si acum trag ponoasele. Chiar daca e o activitate extrem de placuta si relaxanta apicultura se dovedeste extrem de cronofaga, asa ca pe aici, prin virtual, trec mai rar. Nu-i bai, recuperez eu cumva.

Vestea aceasta insa merita sacrificiul catorva minute pentru ca ma bucura tare. Scarbit fiind de ploconismul decidentilor de la Bucuresti in fata marilor companii producatoare de otravuri, azi am gasit o stire excelenta.

Pentru doi ani, pesticidele neonicotinoide sunt interzise in Europa

Asa ca azi am un nou motiv de bucurie, pe care vreau sa vi-l impartasesc. Un motiv de bucurie ca prin apartenenta la UE suntem uneori aparati de cretinismul decidentilor de la Bucuresti. Acestia, cei care ar trebui sa ne reprezinte interesele, dupa cum stiti probabil, au votat pentru folosirea acestor otravuri.

Bine ar fi ca acest “armistitiu” de doi ani sa ne fie util pentru a strange randurile in vederea castigarii acestui razboi.

Cititi, va rog, direct de la sursa detaliile acestei stiri: apinews.com

Dezbatere ICDA, 2

Gilles Ratia la Bucuresti

Am sosit din Baneasa, de la dezbatere. Fac un scurt popas inainte de a pleca la albine, unde sper sa mai largesc cateva cuiburi si pe seara trebuie sa dau o familie iernata pentru cineva.

Nu sunt deosebit de incantat de “dezbatere”, chiar daca nu pot spune ca sunt dezamagit. O sala aproape plina, care insa imi aminteste de evenimentele din trecut in care salile se umpleau cu elevi sau militari in termen. De data asta, cu umplerea salii au fost responabili elevii de la liceul apicol si, probabil, toti angajatii ICDA si ACA. Ceilalti apicultori au avut o pondere destul de mica la prezenta, insa sunt deja obisnuit cu lipsa de interes a majoritatii, asa ca nu sunt uimit.

Discutiile au fost deschise de Dl. Fetea, presedintele reales al ACAR. Apoi un Gilles Ratia, destul de retinut in “dezvaluiri”, insa cu promisiunea ca maine va fi mai darnic.
Gilles Ratia la Bucuresti
Probabil pentru compensatie, ne-a oferit si un moment vesel prezentandu-ne albinele fericite.

Bineinteles, in obisnuitul stil romanesc, Daniel Constantin si Maria Grapini au socotit ca au altceva de facut asa ca nu s-au mai prezentat. Cum nu imi face vreo placere deosebita sa-i ascult, nu e mare pierdere, insa nu pot intelege de ce mama naibii nu poti respecta o invitatie, atunci cand o accepti.

Mai am cateva lucruri de scris, insa ma grabesc catre stupina, poate revin mai pe seara.

Eveniment. Dezbatere pe teme apicole la ICDA

Premergator targului de la sfarsitul acestei saptamani, ICDA si publicatia “Finantistii” organizeaza, in sala de conferinte a ICDA, in data de joi 18 aprilie 2013, incepand cu ora 10:00, o dezbatere sub titlul: “România apicolă 2013. Necesităţi, tendinţe şi strategii de dezvoltare a sectorului apicol

Gilles Ratia la Bucuresti


Invitatul special este Gilles Ratia, presedite al Federatiei Internationale a Asociatiilor Apicultorilor – Apimondia. Cel putin din acest motiv, evenimentul imi pare deosebit de interesant si sper sa se bucure de o prezenta semnificativa.
Avand programata, din nou, o zi de lucru in stupina nu stiu daca voi ramane pana la sfarsit, insa de dimineata voi merge, fara doar si poate.

Nu exclud posibilitatea de a fi captivat de eveniment si sa imi “iau liber” de la munca la albine, insa nu as vrea sa chiulesc, deja sunt dat tare peste cap cu cate am de facut acolo. Pe de alta parte si vineri prima zi a targului incepe cu o conferinta sustinuta tot de Gilles Ratia si parca as merge si atunci.

Sursa: icdapicultura.ro

Vise. Roirea naturala.

M-am trezit de dimineata obsedat de un amalgam de vise care mi-au insotit azinoapte somnul.

Printre altele, “se facea ca” alergam disperat dupa niste cutii in care sa bag cativa roi iesiti dintr-un stup. exceptand disperarea, eram mirat cum de familia destul de nedezvoltata roieste, cum de roieste asa de devreme, cum de ies asa de multe roiuri.

In timp ce roiurile ieseau unul dupa altul din stup, reginele “topaind” din metru in metru pana se departau, eu alergam sa caut niste cutii in care sa le pun si bineinteles ca fie nu gaseam cutii, fie acestea erau nepregatite 🙂

Sper ca visele mele sa sa nu fie premonitii care sa imi dea peste cap visurile de a evita roirea necontrolata a familiilor.

Nu stiu ce-i cu acest vis, nu sunt stresat de subiect.

Voua vi se intampla des sa visati albinele?

Unificare familii

Azi am unificat familia a carei regina nu oua cu unul din stupii vecini. Am facut unificare cu ziar, familia lasata de ieri fara regina pusa intr-un corp deasupra stupului din stanga sa, iar intre cele doua corpuri ziar. Pentru mai multa siguranta am dat si un damf de tuica. Albinele vor roade ziarul, caruia i-am facut cateva gauri cu furculita, si sper sa faca o unificare fara pierderi.

A fost o vreme favorabila, albinele au adus polen toata ziua.

Intentionam sa pregatesc azi colectoarele pe care sa le pun zilele viitoare, insa am avut mult de lucru cu alte treburi si am amanat pregatirea lor. Maine sper sa am timp sa fac asta.

Program administrativ in stupina

Am ajuns azi la stupi, tocmai la timp sa prind albinele intr-o activitate sustinuta. Carau polen abundent, de mai multe culori si, se pare, si ceva nectar.

Nu am lucrat la stupi insa am muncit toata ziua, in cea mai mare parte la curatenie prin gradina. Program adiministrativ, carevasazica.

M-am uitat doar in cativa stupi sa verific daca e necesar sa introduc rame la ouat, dar mai am de asteptat cateva zile. Am scos din stupi pungile puse ultima data cu miere, care fusese consumata. Am ajuns la timp, deja la doi stupi se chinuiau sa scoata punga pe urdinis.
Am mai bagat niste rame cu miere de la rezerva la cateva familii cu rezervele la minim, am mai zgariat cate o rama si cam asta cu albinele.

Am mai gasit o problema la o regina, in sensul ca pana la aceasta ora nu incepuse depunerea pontei. Observasem lipsa oualelor la ultimu control, pe 02 aprilie mi-am notat sa verific la cateva zile insa am uita sa o fac pana azi. Azi deja depopularea era vizibila si regina tot nu incepuse sa depuna oua. Ca atarea am sacrificat-o strivind-o pe rame si maine, cand albinele se vor simti orfane, voi unifica cele aproximativ 3 rame bine populate(din sapte) cu unul din stupii vecini.

Nu stiu ce s-a intamplat cu ea. Era regina tanara din 2012, va trebui sa verific in notite sa ii vad istoricul anului trecut.

Am facut si cateva poze prin stupina, voi reveni si cu poze imediat ce voi avea o conexiune mai buna la internet pentru a descarca pozele.

Tara nimanui.

Azi am chiulit din stupina, am mers cu copii in vizita la bunici, intr-o comuna din judetul Arges. Am facut o mica plimbare si am ramas perplex la dezastrul produs de oameni padurilor.

Fiecare bucatica de padure pe care o stiam din copilarie a disparut pur si simplu. Satenii au dat iama in fiecare copac mai gros ca pe brat si au taiat totul la ras. In fiecare curte sunt, la vedere, fara nicio fereala, stive imense de lemne care pot asigura incalzirea pentru cateva ierni.
Intrebam parintii cum de s-a ajuns aici, de ce autoritatile nu s-au implicat. Raspunsul lor:

Nu au ce sa faca mama, a venit politia cu jandarmii si au plecat cum au venit.

E foarte clar pentru mine ca traim intr-o tara in care de la varf pana la ultimul satean din satul meu de bastina, de la vladica pana la opinca, ne bagam picioarele in ea de lege si facem fix ce ne duce capul pe fiecare. Vladica isi baga picioarele in ea de lege doar ca sa puna mana pe guvernare, opinca rade tot ce apuca fara sa se gandeasca la raul pe care si-l face cu propria mana.

Pentru altcineva poate ca este nesemnificativa aceasta intamplare, insa mie imi demonstreaza ca tara pur si simplu a scapat de sub control.

Vizita in stupina. Doar vizita.

Azi am ajuns din nou la stupi, insa fara a lucra ceva la ei. Am ridicat 2 capace si am privit prin folie, doar cat sa vad ca albinele sunt in regula. La plus 10 grade aveau activitate slaba, aduceau apa si cam atat.
Am mers in stupina cu intentia de a pregati colectoarele de polen(ha, ce optimist, nu? 🙂 ) dar am ajuns destul de tarziu dupa amiaza si nu am mai avut timp.

Am reusit doar sa plantez cativa puieti de afin prin livada si o vita salbatica cu care intentionez sa umbresc tarcul cainilor la vara.

Zarzarul inca nu a inflorit, estimez ca mai are nevoie de vreo 2 zile calde si porneste. Nici prin padure nu am mai apucat sa ies si nu am idee de starea salciilor insa campul e plin de urzicuta si in cateva zile ar trebui sa inlforeasca si papadia.

Ploua ploaia…

Azi am avut ceva de lucru pe la stupina. Plecat din Bucuresti pe vreme relativ buna, ajuns la stupina pe… ploaie…
Cand sa renunt si sa ma intorc spre casa, “norii s-au mai razbunat” si mi-au permis sa mai stau si prin locuri descoperite.

Canal pentru drenaj

A plouat ceva, santul de drenaj fiind plin de apa. Tot ma chinui sa pun niste gazon si sa pregatesc locul pentru pepiniera si vremea asta nu ma lasa deloc.

Albinele au prins vreo ora de zbor disperat dupa apa pentru puiet. Pana si pe ploaie(e adevarat ca o ploaie usoara)ieseau cate 5-6 sacagite pe minut. In pauza de zbor am observat chiar si cateva albine care aduceau polen. Bulgarasi foarte mici, cam o treime din unul normal si foarte afanati.

Uitandu-ma pe prognoza meteo am presentimentul ca si anul acesta culesul la zarzar si fructiferi va fi compromis.