La stupina #3

Am ajuns ieri la stupina. Fiind duminica nu am lucrat la albine, insa am mai ridicat ici colo cate un capac, pentru mici verificari.
Am descoperit un roi besmeticit pe care inainte de a-l scutura l-am mutat intr-un alt loc in stupina, pentru a-si mai pierde din culegatoare.

Am gasit o situatie curioasa la doi stupi, care gazduiesc sub soclu cate un roi. Aveam foarte multa albina sub sita si ma gandeam daca nu cumva este un roi aciuat acolo. Ieri am primit confirmarea gasind faguri cu miere construiti si o regina inhesuita bine de albine, prinse de ciorchinele de dedesubtul sitei.

Azi, dupa ce voi verifica acest lucru, cred ca voi incerca sa separ cele doua colonii de albine.

Azi ajung iar in vizita si vin si cu poze, ieri avand camera descarcata.

Ceara de albine

crestere ceara

Ieri, cand am extras cele cateva rame de miere, am reusit sa imortalizez o chestie interesanta.
In doar cateva ore, cat am avut ramele scoase pentru extractie si pana sa le reintroduc la lins, albinele disperate de lipsa de spatiu, au si inceput sa contruiasca noi faguri.

Iata in poza de mai sus cum se observa micile crescaturi de ceara. Ramase fara rame au si inceput sa “stropeasca” folia cu mici crescaturi de ceara de care sa prinda viitorii faguri.
Repet, asta in doar 3-4 ore.

Colectarea propolisului prin utilizarea plasei pentru insecte? Nu!

plasa tantari propolis

Am avut in trecut cateva discutii contradictorii cu apicultori care spuneau ca folosesc cu succes pentru colectarea propolisului “plasa antitantari”
Desi nu folosisem aceasta metoda, imi exprimam parerea ca nu e o metoda buna, stiut fiind ca albinele rod acest material.

Aproape toti ma contraziceau si mai mai ca am dat inapoi. Dar cum imi place sa imi documentez parerile pe care le expun, iata, mai sus, de ce nu va recomand utilizarea plasei de tantari pentru colectarea propolisului. Observati ca, dupa 5 saptamani de utilizare, albinele au ros plasa si resturile de material care vor ramane la recoltare nu au nicio legatura cu propolisul.

Asa ca plasa asta, imediat dupa sedinta foto, merge la gunoi impreuna cu celelalte.

La stupina #2

Am ajuns intr-un final si la stupina, dupa o pauza de 2 saptamani. Am avut ceva cules la floarea soarelui si am si extras cca. 35 de kilograme, din rame capacite intre 80%-100%.
Dupa ce am scos din cateva magazii, in medie cate 4 rame, am renuntat dandu-mi seama ca, acum ca nu mai este un cules asa puternic, este spatiu suficient pentru o eventuala recolta. Voi lua la mana ceilalti stupi si acolo unde este cazul fac niste schimburi de rame si cu asta scapt de extras.
Intentia mea este sa tin magaziile pline pana cand albinele isi vor baga rezervele in cuib si apoi sa fac o singura extractie din ramele care nu pot fi pastrate la rezerva peste iarna.

Intr-un stup am gasit o frumusete de fagure cescut in spatiul gol din corpul 2. In magazie eveam puse tot rame de 1/1 Pe 02 iulie am extras si avand nevoie de rame la roi, nu am am mai comletat cu 10 rame, considerand ca 5 sunt suficiente. Au fost pe naiba, iata ce le-am obligat sa faca. Nu-i nimic insa, mi-am mai indulcit oleaca vecinii…

faguri

faguri1

faguri2

Roi natural recuperat prin scuturare directa

Azi nu am obtinut parasire de garnizoana asa ca nu am ajuns in stupina.

Pana aduc noutati, pun un film cu ultimul roi pe care l-am recuperat pe la sfarsitul lunii iunie, inainte de a pleca in vacanta.
Pentru ca eram presat de timp, am procedat la cea mai simpla si rapida varianta, scuturand roiul direct in roinita. Pe o panza alba am pregatit roinita si am plasat-o direct sub ciorchinele roiului. In roinita am o rama de puiet larvar, pentru a impiedica roiul sa plece din roinita, un fagure crescut si restul foite.

La stupina #1

Am ajuns azi in stupina dupa o pauza de aproape doua saptamani. Din pacate pentru mine, aproape am ajuns odata cu ploaia. Din pacate pentru sateni, ploaia s-a razgandit dupa cativa stropi si doar si-a pastrat pe cer norii, cat sa nu pot umbla eu la stupi.
Am verificat la repezeala roii, ajunsi cu totii pe sase rame si care vor trebui transvazati urgent(am roinite pe 6 rame)
Am verificat si cateva magazii, fara a umbla la rame, doar asa privind de deasupra. Se pare ca am avut ceva cules la floare. As prefera insa ca magaziila sa nu fie pline pentru ca nu am alte rame si nici nu am chef de extras.

Am udat plantele medicinale/aromatice care in stupina fiind nu au beneficiat de ingrijirea vecinei care are grija in lipsa mea de curte si cam sufereau de sete.

Am dat putin si cu coasa, asa de antrenament, pentru ca iarba era foarte mare si nu pot baga masina. Sper ca miercuri sa ma ocup de asta.

Smochinii au luat un avans incredibil cat am fost plecat, insa tot nu am zarit fructe.

De poze nu am avut timp, poate cotrobai prin arhiva sa pun ceva sugestiv.

Retete | Hidromel

Ma tin de ceva timp sa pun pe blog si o “culegere” de retete diverse pentru produsele apicole. Acum, citind pe un forum, am dat de o reteta de hidromel care, asa la prima vedere, pare ca ar fi ok.
Eu nu am incercat-o, insa daca aveti curiozitatea sa o testati si va iese spuneti-mi si mie.

30 litri de apa calduta in care dizolvi 10 kg de miere poliflora si o mesteci bine intr-un vas din plastic , cu un facalet din lemn ( fara metale) dupa care zdrobesti vreo 10 ciorchini de struguri bine copti, nespalati, pentru a pastra drojdiile de pe coji si ii amesteci cu siropul ,dupa care torni totul intr-o damigeana balon de 50 litri (nu se umple decat pe 3/4) apoi pui dopul cu furtun igienic, care ajunge intr-o sticla cu apa sa nu intre ciupercile parazite si il lasi asa vreo doua luni ascuns undeva intr-un colt de la camara sa fermenteze si sa se limpezeasca, dupa care… poate sa vina CRACIUNUL si ANUL NOU. Hai Noroc!

Sal-tare. Donbazil – Faget.

P.S. Intr-un an am bagat si niste polen de la congelator, da nu mi-a placut, i-a dat un gust…

Odata si odata tot voi ajunge si eu sa fac un hidromel. La momentul respectiv sper sa nu uit sa va anunt 🙂