Albinele, “detector” de cancer

Susana Soares Project

Am dat de o stire interesanta via Google+ din care aflu de un alt lucru extraordinar, pe care albinele noastre il pot face. Ideea pare simpla si plauzibila chiar daca legatura cu cancerul imi pare putin fortata, probabil pentru a crea un impact mai puternic.

Pe scurt, dezeen.com prezinta “inventia” designerului portughez Susana Soares cu ajutorul careia albinele melifere pot detecta cancerul pacientilor, prin mirosurile emanate de aerul expirat de acestia.

Initial albinele sunt expuse unei dresuri cu sirop de zahar imbogatit cu un miros specific acestei boli.

Dispozitivul consta intr-un recipient sferic de sticla, care la randul sau prezinta o incinta mai mica in care se face hranirea de dresaj a albinelor. In momentul diagnosticului, albinele sunt introduse in bolul de sticla si pacientul respira printr-un orificiu. Astfel, daca albinele vor detecta mirosul specific bolii in respiratia pacientului, se vor grabi sa intre in incinta respectiva pentru a se hrani, in urma reflexului dobandit anterior prin hranirile de dresaj.

Albinele, spun cercetatorii, pot fi instruite sa detecteze mirosuri chimice specifice cancerului de piele, pulmonar sau pancreatic, diabetul, tuberculoza, etc

Energizant. Miere, polen, catina

Energizant. Miere, catina si polen.

Am mai incercat zilele astea o reteta mai “easy” de energizant.

In familie consumam polenul amestecat cu miere intr-o proportie care face amestecul destul de tare. Adica o parte consistenta de polen in miere, ceea ce il face sa nu fie “gustat” chiar de toata lumea, care considera mixul respectiv prea “aspru”, prea “aromat”.

Pentru micile cadouri am incercat un mix mai slab, cu o proportie mai mica de polen.

Astfel, intr-un borcan de 200 ml. de miere, am combinat 2 lingurite cu varf de polen, o lingurita de boabe de catina, miere de salcam pana la umplere. Noua ne-a placut ce a iesit, drept pentru care am invitat cateva borcanele la o sedinta foto.

Plante melifere|Rapita de toamna

Rapita de toamna

Am in aria de zbor a stupinei o cultura de rapita de toamna pe un teren de peste 100 HA, a carei evolutie o urmaresc la fiecare trecere catre stupiina.
Exceptand inflorirea timpurie, inca din aceasta toamna a mici portiuni din cultura, observ o alta problema, care nu stiu insa cat este de mare. Oricum, rezultatul vizual este superb.

In imagini, cultura de rapita care datorita umiditatii excesive de pe teren, imprumuta o paleta coloristica aparte.

Rapita de toamna

Congres de apiterapie

In acest week-end, in perioada 1-3 noiembrie 2013, a avut loc cel de-al VI-lea congres de apiterapie, al Societatii Romane de Apiterapie(SRA), gazduit de RIN GRAND Hotel – Bucuresti.

Din pacate, nefiind in Bucuresti, nu am reusit sa particip decat la “Atelierele practice” de luni pe care, asa cum ma si asteptam, le-am descoperit deosebit de interesante.

De departe, cele mai captivante momente au fost prezentarile Dr. Daniela Vasile, Fizioterapeut Beate Lenz si Antonio COUTO.

Dr. Daniela Vasile, pe care am reintalnit-o cu mare placere, ne-a prezentat cateva retete aromaterapeutice pe baza de miere, uleiuri esentiale si pulberi de plante medicinale, foarte interesante, care in urma degustarii ma fac foarte hotarat in a le introduce in lista de retete de incercat si consumat in mod permanent.

Fizioterapeut Beate Lenz din Berlin ne-a prezentat drenajul limfatic prin masajul cu miere si masajul de detoxifiere cu miere
Drenajul limfatic abdominal prin masaj cu miere

Masajul de detoxifiere cu miere

Antonio COUTO cu demonstratiile sale de apipunctura(tehnica microintepaturilor cu venin de albine)
Microintepaturi cu venin de albine|Antonio COUTO

Pertotal, frmusetea zilei m-a facut sa regret si mai mult faptul ca nu am putut participa in toate zilele, ceea ce ma face si mai nerabdator sa urmaresc toate prezentarile inregistrate video. Mai sunt insa cateva zile pana voi intra in posesia lor si oricum, nu se compara cu prezenta in sala.
Voi compensa insa prin prezenta la viitoarele evenimente, care nu sunt putine.

Marea intalnire a apicultorilor olteni. De pretutindeni :)

Prazul oltenesc

Sambata, 02 noiembrie 2013 a fost organizata la Craiova cea de-a V a editie a unei intalniri apicole, numita de organizatori “Marea intalnire a apicultorilor olteni” si dedicata in acest an memoriei unui om si apicultor deosebit, Gheorghe Romanescu.

Cum incepand din 2010 am facut tot posibilul sa nu ratez aceste intalniri, si de data asta, sambata, am purces la drum catre Craiova.

Ca de fiecare data, discutii profunde aplecate catre albina, oameni cunoscuti pe care ii reintalnesti cu placere, oameni “noi” cunoscuti pana atunci doar sub forma de pixeli ascunsi in spatele unui nick name, sau nici macar atat.
Pentru mine a devenit captivant, si oarecum frustrant, sa descopar de fiecare data o cu totul alta persoana fata de imaginea creata in urma interactiunii online.

Momentul zilei, plin de incarcatura “Amzapeleana”, a fost momentul daruirii unui cadou(cel din imagine), de catre un “oltean autentic” unui moldovean. Se intelege deci, ca intalnirea nu a fost restrictiva in aceasta privinta.

Intalnirea tematica de peste zi a continuat in timpul noptii cu o petrecere “olteneasca” menita sa intareasca si mai mult legatura umana dintre participanti.

A doua zi, dupa o noapte plina(chiar daca eu din fire nu ma manifest la acest gen de petreceri) am plecat, putin obosit, catre Turnu Severin, catre o intalnire fara legatura cu apicultura.
Urma ca a doua zi sa mai prind ce mai apuc din congresul de apiterapie de la Bucuresti.