Limonada lenesului

limonada cu miere

In familia noastra consumam din belsug miere si alte produse apicole. Ar fi si pacat sa nu o facem, doar din cauza asta sunt apicultor…

Una din bauturile cu miere pe care le consumam este limonada. Problema este ca de multe ori se gasesc motive(cel mai des lenea, pentru ca nu totdeauna ai chef) sa nu storci cele cateva lamai pe care sa le indulcesti cu “miere produsa cu drag” si astfel sa sorbi linistit, racoroasa si revigoranta limonada dintr-un pahar.
Povestind la o cafea cu un coleg apicultor, am gasit o rezolvare(adica m-am lipit de o reteta) pe care am pus-o in practica si pe care as vrea sa o impartasesc cu voi, dragi mie cititori ai acestui blog.

Astfel, intr-una din zilele cand nu suferi de lene si dispui si de putin timp, dai fuga la piata sau la un magazin si cumperi 2 kilograme de lamai.
Odata ajuns acasa, tragi aer in piept, te incui in bucatarie sa scapi de zecile de intrebari “dar, ce faci acolo tati(sau mami 🙂 )” si purcezi in a stoarce lamaile. Cele 2 kilograme cumparate mai devreme, iti amintesti, da? 🙂
Noi folosim un storcator pentru citrice din sticla, foarte comod pe care storci lamaia taiata in doua.

Lamai pentru limonada

Lamai pentru limonada

Odata ce ai stors cele doua kilograme de lamai, le amesteci cu un kilogram de miere(daca nu ai, ma cauti 🙂 ), care poate fi si cristalizata, desi eu am folosit una lichida de salcam. Amestecul de suc de lamaie cu miere se da la blender pana se omogenizeaza foarte bine(desi eu nu prea sunt de acord cu amestecarea la viteze foarte mari a mierii, dar asta poate intr-un alt subiect).
Apoi, siropul acesta se pune la sticla, se dopuieste si se da la frigider, unde ramane pana cand iti fericesti familia sau oaspetii cu “limonada lenesului”

Sirop de lamai cu miere

Cand o consumi, ai grija sa nu cumva sa uiti sa arunci “la misto” o crenguta frageda sau o frunza sanatoasa de menta, spre delectarea simtului olfactiv si a ochiului doritor de frumos al bautorului.

Si acum, pofta mare! si fugi la prima poza, ca sa vezi ce-a iesit.

Cu drag pentru voi, eu si albinele mele!

Primul control de primavara, 2014

Desi calendaristic primavara inca nu a sosit pe meleagurile noastre, evolutia vremii si prognoza pentru urmatoarea perioada ma indreptateste, cred eu, sa devansez putin si sa consider ca e momentul pentru a face primul control de primavara.
Ca atare azi, 12 februarie 2014, profitand de cele peste 17 grade celsius am procedat la primul cotrol de primavara in stupina.

Temperatura 12 feb 2014

Am stramtorat cuiburile, din fiecare stup scotand cate o rama, chiar 2 in cateva cazuri unde era necesar.

Fiecare stup, exceptandu-i pe cei in sistem multietajat, a primit cate un kilogram de miere, pregatita special pentru aceasta inca din toamna. In toamna, am pregatit miere poliflora in amestec cu protofil, care pastrata in peturi de 5 litri/7 kilograme, a cristalizat peste iarna.
Acum, feliata in portii a un kilogram a fost impartita fiecarui stup, fie ca avea nevoie de o hrana de siguranta, fie ca avea suficieta miere in rame, dar e timpul pentru o stimulare.

Miere cristalizata

Daca evolutia vremii va cotinua ca si pana acum, sper ca spre sfarsitul lunii sa pot da si cate o turta proteica pe baza de polen si miere.

Vizita la stupina

Azi am facut o vizita la stupina. Am ajuns dupa pranz, tocmai la timp sa asist la un zbor slabut al albinelor. Termometrul de la umbra arata 10 grade iar cel dinspre sud, sub o streasina pe care bate soarele, 16 grade.

10022014

Dintr-o discutie cu un apicultor din zona, se pare ca ieri au avut zbor de curatire. Data trecuta nu am avut timp sa imprastii paie pe zapada din fata urdiniseleor si eram cam stresat sa pierd albina, in cazul zborului. Au cazut cateva prin zapada, insa nu foarte multe. La un singur stup am observat ceva mai multe cazute in zapada, in jur de 50-60 de albine.

Albine zapada

Am reusit sa imprastii niste iarba uscata prin fata stupilor, asa ca de-acum astept o zi mai calduroasa fara teama ca mai pierd albine din cauza zapezii. Oricum, in cateva zile zapada va fi doar o amintire.

Daunatorii albinelor | Soarecele

soarece
(foto: arhiva proprie | Resturi de albine in stup afectat de atacul soarecelui)

Scriam cu ceva timp in urma ca, la un control al iernarii, am gasit un stup in care s-a aciuat un soarece. Nepermitandu-mi timpul(adica vremea) de atunci sa umblu in el, am amanat pentru o zi mai calduroasa. Ei bine, azi am gasit-o si m-am invrednicit sa rezolv problema.

Apicultorii stiu ca, toamna tarziu cand albinele isi reduc activitatea, stupii trebuie protejati impotriva soarecilor, unii din principalii daunatori ai albinelor.
Cand albinele isi reduc activitatea, deci si urdinisul ramane neprotejat, soarecii incearca sa intre in stupii cu albine, un loc ideal in care sa isi petreaca sezonul de iarna. Nu este greu de inteles aceasta, avand in vedere ca intr-un stup cu albine beneficiaza de un loc calduros, hrana din belsug si liniste.

Pentru a evita acest lucru, apicultorii folosesc un dispozitiv numit “gratie antisoareci”, “gratie de urdinis”. Aceasta gratie ofera, pe langa protectia impotriva rozatorului, si posibilitatea de inchidere a accesului albinelor cu posibilitatea de aerisire.

Desi in anii trecuti am pus gratii la stupi, anul acesta am omis acest lucru. Am zis eu ca in scop “didactic”, sa vad daca totusi nu se poate si fara. Insa, daca ma gandesc bine, in sinele meu stiu ca am fost mai degraba indolent.

Statistic, lucrurile nu stau prea rau, din toata stupina neprotejata cu gratii, am avut probleme la un singur stup. Cand insa vezi ce se intampla cand un asemenea musafir nepoftit imparte stupul cu albinele tale, nu prea te mai multumesti cu statistica.

In stupul respectiv, dintr-o familie de productie frumoasa pregatita de iernat pe 7 rame, mai sunt acum 3 rame de albina. Puteau ramane chiar doua. Soarecele a produs un deranj enorm, a omorat albine, a distrus faguri cu hrana, a ros pana si in zona de puiet a cuibului.

Clar, de aici inainte, va trebui sa utilizez gratiile antisoareci.

Deszapezirea in stupina

Am ajuns si eu, intr-un final, la stupina pentru a face ceva cu zapada care ne-a fericit in ultimul timp. Nu am constatat probleme cauzate de viscol, asupra stupilor insa toate celelalte gauri pe unde a putut intra zapada, sunt pline… Podul casei, garajului, mazii, tot, tot, tot e plin de zapada.

Am facut doar alei de acces, nu am reusit sa curat zapada din fata stupilor. Va trebui ulterior sa imprastii niste paie pe care le-am oprit din toamna special pentru asta. Sper ca pana o fac sa nu vina o zi calduroasa in care sa iasa albinele la zbor si sa pierd din ele in zapada.
Din ce am observat nici pitigoii nu au mai facut anul acesta pagube, ca in anii trecuti.

Din pacate, am gasit un stup in care a intrat un soarece si a facut ceva deranj. Am ridicat folia si am scos 2 rame care ramasesera fara albina, insa a fost prea frig si nu am vrut sa aplific raul asa ca am hotarat sa astept o zi mai calduroasa pentru a rezolva problema. Sper sa o pot face cat mai curand.