Recuperare roi de albine

LaStupina.ro
Foto: Roi capturat in zona Floreasca(Arhiva proprie)

Periodic, in timpul sezonului de roire al albinelor, primesc telefoane sau e-mail-uri de la diferite persoane care, nefamiliarizate cu “fenomenul apicultura”, sunt speriate(sau doar nu si-i doresc in curte) de roii care si-au stabilit resedinta provizorie, sau definitiva, pe proprietatea lor.

Ma bucur ca oamenii incearca, intr-un mod pacifist, sa scape de albinele pe care nu si le doresc si fac efortul de a contacta un apicultor.

Din pacate, exact in aceasta perioada este si cel mai mult de lucru in stupina si, cum nu am stupina in Bucuresti, nu pot ajuta foarte mult oamenii respectivi si albinele.

De aceea ma gandesc la o colaborare cu apicultori, care dispun de timp si pot da o mana de ajutor la recuperarea acestor roi.

Pe langa timpul de care ar trebui sa dispuna, mai sunt necesare si minime cunostinte in lucrul cu albinele si bineinteles sa fie dispus la efortul necesar recuperarii roiului.

Rog doritorii sa se inscrie prin comentarii la aceasta postare.

Update:
In acest sezon am primit solicitari pentru cca 15 roiuri, sau familii stabilite de mai mult timp. Majoritatea au fost usor de capturat, cum a fost si cel din poza pe care l-am luat personal din zona Floreasca.

Au fost cateva si mai dificil de capturat, insa s-a rezolvat cumva…

Ma asteptam la un impact mai mare, in randul debutantilor mai ales, insa nu a fost asa si de majoritatea roiurilor s-au bucurat doi prieteni apicultori.

Trei roi i-am recuperat personal, doi dintre acestia fiind acum in Delon iar unul a mers catre un incepator. La cum se misca insa nu ii prevand un viitor stralucit in apicultura, probabil va renunta inainte sa inceapa.

Din stupina

Omida

Omida

In timp ce luam un roi dintr-un copac am dat din intamplare, prin iarba, de o omida uriasa(probabil va fi un fluture colorat?) care s-a trezit fara sa vrea atacata cu cativa stropi de apa.
Folosind pulverizatorul pentru a obliga albinele sa se aseze in copac am stropit totul in jur.
Oricum era deja umezeala foarte mare, stropii mei de apa nefacandu-i niciun rau, dandu-i doar un are mai chic. Zic eu.

Sirop din muguri de brad macerati in miere

Muguri de brad

Si anul acesta am hotarat sa facem sirop de muguri de brad macerati in miere de albine. Am dat o fuga la munte impreuna cu familia si cu greu am gasit muguri cat sa nu zicem ca am facut drumul degeaba. Nu ca nu ne-am fi bucurat oricum…
Ne-am grabit putin pentru ca este inca frig si brazii nu sunt foarte inaintati in vegetatie asa ca nu am gasit foarte usor cativa brazi de la care sa putem culege muguri. Probabil ca ar fi trebuit sa mai asteptam una sau doua saptamani. De tinut minte pentru anul viitor.

Vremea mohorata si cu perioade de ploaie nu ne-a permis sa facem nici gratarul planuit asa ca am mancat de la pachet, ne-am plimbat putin, ne-am balacit intr-un rau(cu cizmele din picioare, nu va panicati) cateva poze, culesul mugurilor si apoi din nou catre casa.

Cu alte cuvinte “mai mare daraua decat ocaua”

Odata ajunsi acasa, mugurii de brad au fost bine spalati si scursi de apa apoi combinati cu mierea. Pentru ca nu am avut la indemana miere de salcam in acel moment(stiti… treaba cu cizmarul…) am folosit o miere poliflora cristalizata, ca atare ma astept ca in timp siropul meu sa devina crema.

Muguri de brad

Muguri de brad

Am folosit borcan de sticla de 3 litri in care am asezat in straturi succesive muguriii de brad si mierea. Am inceput cu primul strat de miere si apoi un strat de un deget de muguri de brad, apoi din nou miere si asa mai departe.

Dat apoi la rece si intunerit, asteapta in camara pana cand va fi filtrat si dat la sticla apoi cunsumat cu pofta. Din cand in cand, ar trebui zilnic, imi mai aduc aminte de el si il mai amestec prin agitarea energica a vasului de sticla.

Deocamdata a iesit ce vezi mai jos:

Muguri de brad

Atacam stocul de miere

Miere poliflora cristalizata

Zilele astea am terminat toata mierea, din 2013, ambalata in borcane imediat dupa recoltare. Pentru ca inca nu am extras miere din acest an si am mai avut cateva solicitari, am purces la munca. A trebuit sa scot mierea poliflora cristalizata dintr-o galeata pentru miere de 30 kg si sa o pun in borcane pentru livrare.

Am muncit ceva la asta pentru ca se scoate destul de greu cu paleta, chiar daca nu mai este asa de tare ca in timpul iernii.

Chiar daca efortul a fost cam mare si am decis sa nu mai fac asta ci sa aman comenzile pana la urmatoarea recolta, am fost recompensat cu gustul si aspectul tare fain al mierii mele. Pentru ca nu m-am putut abtine sa gust serios din obiectul muncii… 🙂

Dupa cum se anunta acest sezon, sper sa nu fiu nevoit sa apelez tot la stocuri pentru doritorii din acest an…