Mai invatam cate ceva despre miere si albine

Proba de miere la cursul de degustare

Inainte de culcare, vreau sa scriu o postare scurta, mai mult ca sa fiu sigur ca nu uit subiectul. Deci voi reveni probabil sa dezvolt.

Azi m-am reintors de la Cluj, dupa o lipsa de cateva zile de langa familie. Am luat parte a un eveniment/seminar pe teme apicole, organizat de RNDR Unde au fost si cateva prezentari pe teme apiterapeutice, deci interesante.

Pe de alta parte, mi-a fos dat sa asist la cel mai bizar(in ziua respectiva as fi spus stupid) speech tinut de o persoana, la prima vedere normala, chiar daca stiam personajul ca avand un orgoliu scapat din limitele normalului.

Nu cred ca voi mai avea curand parte de o asemenea enormitate, “Tata” limbajului de lemn, pe care nici tovarasul Ilici nu l-ar fi putut depasi in anii lui de glorie…
Pe cuvant… “ancorat in sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludează meandrele concretului” e “parfum” fata de balivernele pe care Radu Pandrea de la “Viitor sanatos, din plastic” ni le-a insirat timp de vreo 15 minute fara a spune pana la final ceva(stiu ca nu intelegeti mare lucru, dar v-am zis… doar ce m-am intors de pe drum…)

Ma rog…

Apoi, timp de doua zile incarcate, am participat la primul curs de degustare de miere din Romania, organizat la USAMV Cluj-Napoca si sustinut de Etienne Bruneau – presedinte al Comisiei de Calitate si Tehnologie apicola din Apimondia, .

Timp de doua zile am invatat teoretic si practic sa degusta o miere, sa ghicim ce tip de miere este, sa identificam arome si gusturi, sa identificam posibile “adausuri” si multe altele.

Am degustat in jur de 50 de tipuri de miere(la un moment dat le-am pierdut sirul, dar pe aici pe aproape…) unele extraordinar de fine altele care mai, mai ca iti intorceau stomacul pe dos 🙂 Mierea de papadie, mierea de hrisca… bleah… Noroc ca mai exista si o miere de lavanda…(asta imi aminteste de prietenii mei pe care trebuie sa ii sunt entru comanda de butasi)

M-am lungit. Sper sa revin maine sa inchei, pentru ca sunt multe de scris.

Anunt de colaborare!

LaStupina.ro

Pentru cei care ratacesc pe aceasta pagina si pot fi interesati, am de facut un anunt:

Doresc urgent colaborare cu un apicultor debutant(nu obligatoriu) pentru ajutor la lipit faguri pe rame, contra familii( sau roi) de albine.
Ofer 0.5 lei per fagure lipit. Contravaloare albine = 50 lei/rama, sau 45 lei rama dupa 15 mai.
Zona Bucuresti/apropiere. Plecam dimineata din Bucuresti la stupina(80 km. de Bucuresti – 45′), ne intoarcem seara.

Pentru alte detalii este suficient sa lasi un comentariu, un numar de telefon(de preferat) sau o adresa de email si le discutam.

Cum zice un clasic in viata, “Un share nu doare” si as aprecia daca ai face-o! 🙂

Vremea rea si vreme buna!

Corcodus

Zilele astea am chiulit din stupina. Vremea urata din ultimele zile m-a tinut departe de albine. Nu asta ar fi o mare problema pentru ca la ultima vizita le-am plasat pe rame cate o punga de 1 kg. de miere cristalizata, asadar nu prea as avea ce sa le fac altceva in acest moment.

Ingrijorarea mea apare vazand ca ultimele zile au fost foarte urate. Frig, vant, ploi. adica ceea ce nu ne dorim acum. Pornisera bine cu puietul, dar avand cuiburile bine stranse sper sa nu apara situatii de puiet racit.

La ultima vizita, sambata 04 aprilie, corcodusul statea sa infloreasca, mai avea nevoie doar de 1-2 zile insorite. Sper sa fi fost tinut pe loc de vremea rece si sa infloreasca acum cand se preconizeaza incalzirea, pentru a da sanse albinelor sa-i culeaga nectarul si polenul.

Hraniri de primavara

Miere la punga

Azi am facut o vizita scurta la stupina. Am pus la albine cate o portie de miere. Miere cristalizata, portia cuvenita de protofil si apoi pusa la punga a cate un kilogram si data direct pe rame. Sper sa le foloseasca, avand in vedere ca se asteapta cateva zile de vreme mai urata.

Terminand relativ repede cu albinele am incercat sa mai fac cate ceva si prin gradina. Am incercat sa pregatesc terenul pentru cele cateva legume pe care intentionam sa le plantam si pentru puietii de paulownia tomentosa, evodia hupehensis, salix cinerea(zalogul meu drag) castanii comestibili si celelalte plante melifere pe care trebuie sa le tranfer in pepiniera.

Din pacate insa insa timpul nu a fost prietenul meu. Nici nu am simtit cand s-a lasat inserarea si am fost nevoit sa intrerup lucrul si sa plec spre casa. Sper ca vei cu prognoza meteo sa fie niste mincinosi si sa apuc sa mai lucrez cate ceva inainte de ploi.