Zilele trecute m-a sunat un prieten apicultor sa ma intrebe cum fac eu tinctura de propolis. Am postat la un moment dat, acum vreo doi ani, pe un forum apicol o reteta si amintindu-si, sau poate gasind acum postarea respectiva, m-a sunat pentru detalii. Asa cum ii spuneam si lui, lucrurile stau destul de simplu, nu este deloc un lucru complicat, trebuie doar sa fii atent la calitatea materiei prime, igiena si cam atat.
Daca esti un apicultor la inceput de drum, sau ai vrea sa cresti candva albine, am pentru tine mai multe materiale gratuite despre cresterea albinelor. Trebuie doa sa te abonezi cu emailul tau in pagina mea de aici: Click Aici 👉 MarianStoica.ro
Sunt informatii pretioase pentru un incepator, iubitor al albinelor
Asa ar trebui sa arate un propolis de calitate:
Foto: Propolis | Arhiva personala
Pentru ca tocmai am “instrainat” ultima sticluta de tinctura de propolis am purces la pregatirea unei alte serii, asa ca am profitat de ocazie sa “documentez” si aceasta postare.
Iata asadar cum se face tinctura de propolis 30%, in conditii “casnice”. Avem nevoie de:
– 1 litru alcool 70 grade
– 450 g. propolis brut de calitate superioara(+/- in functie de continutul de ceara estimat)
– Vas de sticla pentru prepararea tincturii(un borcan cu capac etans)
Daca esti apicultor, probabil stii ca este recomadat sa folosesti doar un propolis de calitate, recoltat in conditii care sa evite incarcatura microbiana sau infestarea cu produse nocive. Daca nu stii asta inseamna ca(inca) nu esti apicultor.
Daca nu esti apicultor si vrei sa iti produci propria tinctura(eu asa iti recomand) trebuie sa te asiguri ca obtii propolisul de la un apicultor de buna credinta, care recolteaza propolis de calitate. Un propolis de calitate NU este cel razuit de pe rame vechi, care a stat in stupi pe timpul tratamentelor contra parazitilor, plin de aschii de lemn si resturi de albine moarte sau alte impuritati si pe care il gasesti uneori sub forma de “batoane” sau “guguloaie” modelate de mainile vanzatorului.
Un propolis de calitate se recolteaza cu un recoltator de propolis, o plasa speciala care se aplica peste familia de albina si care in cazul tratamentelor chimice este indepartat.
Foto: Recoltarea propolisului cu plasa colectoare | Arhiva personala
Ok, avem propolisul, avem alcool, avem chef de treaba, mai ramane sa ne apucam de ea. De aici incep lucrurile simple dar cu un oarecare dichis.
Propolisul, deja bine maruntit in urma recoltarii prin congelare, se amesteca cu alcoolul in vasul de sticla pregatit anterior, se agita bine apoi se depoziteaza la loc intunecos timp de 14 zile. De cateva ori pe zi agitam zdravan vasul pentru a usura diluarea propolisului in alcool. Cea mai mare dificultate consta in a nu scapa borcanul 🙂
Propolisul fiind bine maruntit va tinctura destul de repede, iata mai jos starea lui dupa numai 2 zile:
Foto: Tinctura de propolis | Arhiva personala
Dupa 14 zile se filtreaza tinctura si se depoziteaza tot in loc intunecat si racoros, in doze neaparat din sticla inchisa la culoare(maron cu picurator, am ales eu) pentru a nu permite accesul luminii.
Pentru filtrare lasati sa se depuna, un timp suficient pentru decantarea materialului brut care nu s-a dizolat si extrageti atent tinctura(de exemplu cu ajutorul unei seringi sterile, de preferat mai mare).
Daca ai intrebari sau nu ai inteles ceva, lasa te rog un comentariu si iti voi raspunde punctual la orice intrebare.
Daca esti un apicultor la inceput de drum, sau ai vrea sa cresti candva albine, am pentru tine mai multe materiale gratuite despre cresterea albinelor. Trebuie doa sa te abonezi cu emailul tau in pagina mea de aici: Click Aici 👉 MarianStoica.ro
Sunt informatii pretioase pentru un incepator, iubitor al albinelor
Like this:
Like Loading...