Terapia cu aer de stup – ApiAir

In ultimii ani au aparut si la noi in tara, adevarat ca inca intr-un stadiu incipient de dezvoltare, mici centre in care vizitatorii pot beneficia de un extraordinar remediu apiterapeutic, numit de regula “Aerul de stup” – ApiAir

Pentru ca ieri am pus 2 postari pe facebook fata de care am observat un interes deosebit de ridicat, vin si va povestesc si aici cateva lucruri, dintre cele stiute de mine si pe care va invit totodata sa le completati, in cazul in care subiectul va pasioneaza si cunoasteti si alte detalii.

Exista o legenda conform careia efectele benefice ale aerului de stup au fost observate, pentru prima data, inca din anii ’20 ai secolului trecut, de catre un apicultor rus care dormind in pavilionul sau in timpul pastoralului, a constatat disparitia unor afectiuni si imbunatatirea semnificative a starii generale de sanatate.

Apoi, in anul 1969 Hans Musch, un apicultor din Germania a facut la randul sau aceeasi observatie, insa a mai facut un lucru extrem de important. Hans Musch a realizat un dispozitiv cu ajutorul caruia a reusit sa ofere si altor persoane accesul la aerul din stup.

ApiAir – Dispozitivul Hans Musch

Dispozitivul consta intr-un capac pozitionat peste stup, prevazut cu un ventilator a carui putere este reglabila, care preia aerul din stup si il transmite catre pacient cu ajutorul unei masti faciale, din cele folosite la aparatele de aerosoli. Dispozitivul este de fapt un “aparat de aerosoli” preluati din stupul de albine. Astfel, prin intermediul dispozitivului ApiAir, Hans Musch lanseaza practic pentru prima data „terapia cu aer de stup”.

Incepand cu anul 1986 austriacul Heinrich Hüttner isi aduce si el o contributie majora la dezvoltarea acestei terapii mergand pana la infiintarea unui prim centru de inhalare a aerosolilor din stup, in anul 1989.

Farmacia stupului, toate beneficiile plantelor melifero-medicinale care sunt vizitate de zecile de mii de albine ale unui stup, in activitatea lor de strangere a nectarului, polenului si propolisului sunt oferite organismului uman prin intermediul acestor dispozitive.

Datorita compatibilitatii ridicate, aerul de stup este recomandat tuturor categoriilor de varsta, exceptand copiii de pana la trei ani. Dintre multitudinea de afectiuni in cazul carora a fost mentionata eficacitatea acestei terapii se poate mentiona:

– Afectiuni acute şi cronice ale sistemului respirator – bronsita, astm, tuse de fumator, emfizem;
– Afectiuni cardiovasculare – hipertensiune pulmonara;
– Intolerante, alergii, afectiuni ale sistemului imunitar;
– Boli pulmonare cronice;
– Dureri de cap cronice, migrene, sinuzita;
– Susceptibilitatea la infectii;
– Iritatii, mancarime;
– Stres, Stari depresive.

Deasemenea, cura cu aer de stup este recomandata si preventiv, pentru mentinerea unei bune stari de sanatate, mai ales in cazul persoanelor care traiesc intr-un mediu poluat.

Asa cum spuneam la inceput, si in tara noastra s-au facut pasi importanti in dezvoltarea acestei terapii. Au aparut in ultimii ani mai multe locuri in care doritorii pot beneficia de aceasta terapie:
Gorj – Targu Jiu
Cluj – Capusu Mare
Olt – Caracal Dr. Doina Cojocaru
Salaj – Rus

Mentionez doi oameni, colegi apicultori si deasemenea membri ai Societatii Romane de Apiterapie, care si-au adus o contributie semnificativa in dezvoltarea infrastructurii necesare acestei terapii – Ionel Togan din Constanta, si Adrian Martinescu din Bucuresti

Stupul “Martinescu”


Inovatia principala consta in aplicarea la exterior a ventilatorului astfel incat familia de albine sa fie ferita de vibratiile daunatoare si in forma piramidala a capacului de preluare.

Dispozitivul “Ionel Togan”

Pe partea de cercetare Societatea Romana de Apiterapie, prin membrii sai, face eforturi considerabile pentru promovarea acestor practici si pentru fundamentarea lor stiintifica, in cadrul congreselor anuale fiind nelipsite lucrarile stiintifice de calitate ridicata.

Terapia cu aer de stup – Congresul IX al SRA – 2016

Terapia cu aer de stup – congresul IX al SRA – 2016

Pentru cunoasterea mai in profunzime a aceastei terapii, si a altor metode de utilizare practica a produselor stupului va invit sa participati la un atelier practic de doua zile, sustinut de Dr. Stefan Stangaciu, Dr. Cojocaru Doina si Ing. Togan Ionel, care va trata in mod detaliat acest subiect amplu.

Atelierul are loc in zilele de sambata 11 februarie si duminica 12 februarie la Mereni-Contesti, jud Dambovita, la 50 de km. De Bucuresti
Te poti inscrie folosind acest formular de inscriere

Poti gasi mai multe detalii si pe pagina web a Societatii Romane de apiterapie

Căpăcele | Căpăceala de faguri

Datorita proprietatilor curative deosebite, capaceala de albine, sau de faguri, este unul dintre cele mai valoroase produse apicole. Capaceala are o importanta medicala greu de egalat.

Capaceala

Mai putin cunoscute decat mierea, polenul si propolisul – principalele produse ale stupului, capacelele sunt si ele, adevarate miracole ale farmaciei stupului pe care albina ni le daruieste spre pastrarea sanatatii si vindecarea trupului si sufletului nostru.

Mai intai albinele culeg de pe campurile pline de flori, nectarul dulce pe care il aduc in stup, unde incep printr-o activitate complexa si epuizanta sa il transforme in miere.

Nectarul este transformat in miere in timpul unor procese care se cheama vanturarea si maturare mierii. Mierea este mutata din celula in celula si expusa curentilor de aer inmiresmat creati de aripile harnicelor albine, pana cand ii este micsorat drastic continutul de apa, scazand sub 18%. Tot in timpul vanturarii, incepand chiar din timpul zborului catre stup, albinele ii adauga enzime secretate de glandele lor, facand astfe din miere un aliment miraculos, gata digerat si foarte bine acceptat de organismul uman.

La sfarsit, cand mierea este suficient de maturata de albine, adica umiditatea este scazuta si are un continut ridicat de enzime, albinele o depoziteaza celula cu celula in interiorul fagurilor din ceara iar albinele cerese purced la capacire. Tinerele cerese sigileaza temeinic, fiecare celula plina de miere cu un capacel din ceara si o fina pelicula de propolis.

Astfel aceste capacele pastreaza toate proprietatile benefice ale produselor ce o compun si cu care sunt in contact permanent: miere, ceara, propolis.

Recoltarea acestor capacele este o activitate migaloasa, solicitanta atat de efort si atentie cat si de timp. O facem la recoltarea mierii, cand colectam cu mare grija aceste capacele, folosind exclusiv furculita de descapacit pentru a evita o colectare grosiera de ceara din profunzimea fagurilor.
Este important de retinut ca aceste capacele cu proprietatile lor extraordinare reprezinta un produs aparte si nu trebuie confundat cu ceara de faguri rezultata in urma extractiei mierii in sitem intensiv. Sunt oameni care chiar pregatesc aceasta ceara si o comercializeaza drept capacele, insa nu este acelasi lucru. Chiar daca ceara din descapacire este si ea un produs bun, nu se compara totusi cu căpăcelele.

Capaceala

Recomandari: Afectiuni respiratorii, laringita, faringita, amigdalita, viroze respiratorii, tuse convulsiva, bronsita, stomatita, astm, paradontoza, regleaza metabolismul organismului, lubrefierea vaselor de sange, dezinfectant, bactericid, tratarea sinuzitelor, ulcere, afectiuni ale ficatului, stimularea activitatii cordului, efect antibiotic, stimularea sistemului imunitar, etc

Contraindicatii: Nu se recomanda consumul de catre persoane alergice la propolis sau alte produse ale stupului.

Capaceala

Sugestii de consum:
Se consuma in cantitati mici, 2-3 lingurite copii, 2-3 linguri adulti.
Prin mestecare chiar si dupa ce dulceata mierii a disparut, ceara inbunatatind igiena orala si avand efect benefic in unele afectiuni digestive.
Cel mai bun moment pentru consum este seara inainte de culcare fara a mai consuma alte alimente sau lichide, astfel incat caile respiratorii sa fie protejate un timp cat mai indelungat de pelicula de miere si propolis.

Pastrare: In recipiente din sticla, ferite de lumina, la temperatura constanta 10-20 grade

Conferitele A.C.A. 2017 – Invitatie

Joi are loc cea de-a doua conferinta lunara ACA, a sezonului de iarna 2016 – 2017.

Avand in vedere anul apicol dificil 2016-2017, in care sunt semnalate, din toata tara, pierderi de efective fara precendent in randul albinelor, va recomand sa nu ratati aceasta conferinta.
Este deosebit de important pentru fiecare apicultor, indiferent de gradul de pregatire pe care l-a atins, sa participe la toate evenimentele care ofera acces la informatie, mai ales atunci cand subiectul este atat de important.

Redau mai jos textul invitatiei dlui Marian Patrascau – presedintele filialei ACA Bucuresti

In data de joi 19-01-2017 ora 16.30 va invitam la conferinta lunara in Sala de conferinte a ICDApicultura bd.Ficusului 42.
Tema:
1.Bolile si daunatorii albinelor. Provocari ale prezentului si viitorului.
Prezinta dr.vet.Vasilica Savu, cercetator stiintific ICDApicultura

Presedinte filiala, Marian Patrascu

Daca e cineva care nu stie locul, pun AICI un link pe harta Google