Update sondaj 2017

Am pus publica harta pe care, in urma rezultatelor chestionarului din februarie, am marcat situatia cu pierderile de albine. O puteti vizualiza mai jos sau direct in maps, cum va este mai comod.

Sondajul inca mai este deschis si daca nu ai participat cand l-am publicat initial, dar ai vrea sa impartasesti situatia ta, inca il mai poti completa si accesa informatia completa.

Rezultatele sondajului vi le-am transmis tuturor prin email, dar le puteti accesa si aici in drive

LE: Saptamana trecuta a activat si ICDA un chestionar online pe care va invit sa il completati pentru o si mai buna imagine a asupra starii generale la nivel de tara. Observ si la ei o rata destul de mica de raspuns, nu ma asteptam sa fie chiar mai mica decat la sondajul meu, probabil ca multi din apicultori inca nu sunt pregatiti emotional pentru impartasirea de informatii utile la nivel general.

Chestionarul ICDA are o structura foarte asemanatoare, am convingerea ca am fost o sursa de inspiratie, dar a fost realizat mult mai stufos. Eu am incercat sa simplific cat mai tare lucrurile atat pentru a incuraja completarea cat si pentru o rata superioara de “sinceritate” ferindu-ma de anumite intrebari care puteau inhiba deschiderea apicultorilor in completarea formularului.

Astept bineinteles comentariile voastre, pentru a dezbate impreuna aceasta situatie.

A venit primavara

A venit primavara si odata cu ea albinele incep activitatatea plina de frenezie a noului sezon. Ieri, pe 28 februarie – ultima zi de ianrna, mergand catre stupina am poposit putin prin padurile din jur cu camera foto in mana, cu gandurile ratacind aiurea si plamanii plini de aerul reavan al padurii in prag de primavara.

Am gasit arinul negru cu amentii gata gata sa plezneasca in floare si sa indestuleze cu polen harnicele albine care zumzaiau deja prin padure.
Arin negru | Alnus glutinosa
Arin negru | Alnus glutinosa

Am gasit si salcioara/rachita cu matisorii deja formati pregatindu-se si ea de noua viata.
Rachita

Cornul a inceput ingalbenirea usoara a mugurelui, deci foarte mult nu va mai intarzia…
Corn | Cornus mas

Corn | Cornus mas

Am zabovit cateva zeci de minute prin padure si apoi am plecat, cu plamanii fericiti, mintea limpede si bratele incarcate cu cateva bucati de iasca.
Iasca(?)

Ajuns la stupina am descoperit ca matisorii de la zalog sunt deja bine formati si, desi nu au inflorit si polenul inca nu a aparut sunt deja vizitati de albinele curioase care nu isi pot stapani poftele.
Zalog|Salix cinerea L.

Alunul de la stupina este si el intr-un stadiu avansat, poate putin mai avansat decat arinul negru, cu amentii nerabdatori sa plezneasca in floare si sa se impreune cu albinele.
Alun | Corylus avellana

Ghioceii, vedetele momentului sunt pur si simplu asediati de albine care le sorb cu nesat nectarul dulce si le depoziteaza in cosulete putinul polen…
Ghiocel | Galanthus

x pm IMG_4441

Relaxat asadar si cu trupul si sufletul implinite n-am avut decat sa constat ca albinele n-au mai avut rabdare sa astepte primavara calendaristica si au inceput deja sa care polen. Le-am invitat la o scurta filmare, inainte de a ma apuca de lucru.